Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yeşilçam'ın emektar oyuncusu Mekin:

Yeşilçam

Yeteneksiz kişiden oyuncu olmaz”

Yeşilçam'ın emektar karakter oyuncularından Ahmet Mekin, Türk sineması asla vefasız değildir. Ben, ailemi hem sinemadan kazandığım paralarla geçindirdim, hem de çocuklarımı okuttum. Bizim sektörde sendika da olmadığına göre iş, kendinize düşüyor. Yani  her meslekte olduğu gibi kazandığın parayı bilinçli bir şekilde kullanmalısın.” dedi.
1932 yılında İstanbul'da doğan ve sinemaya 1956'da Mahşere Kadar” filmiyle girdikten sonra 200'e yakın filmde rol alan Mekin, şunları söyledi:
Eski Yeşilçam'ın teknolojik olanakları çok sınırlıydı ama o günlerde başka bir ruh vardı. Yarı amatör, yarı profesyonel çizgide ama müthiş bir disiplinle çalışılırdı. Bugünkü teknik olanaklar ise çok fazla. İyi filmler de çekiliyor. Gelecekte bir Türk filminin Oscar almasını bile beklemek hayalcilik değil.”
Oyunculukta yeteneğin çok önemli olduğuna dikkati çeken Mekin, şu değerlendirmede bulundu:
Yeteneği bulunmayan bir kişinin oyunculukta kalıcı olması olanaksızdır. Ancak iyi oyuncu olmak için yeteneğin yanı sıra çok ve disiplinli  çalışmak, eğitim almak ve kendini her alanda yetiştirmek de gerekir. Son yıllarda Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'i beğenerek izliyorum. Mankenden oyuncu olmayacağı iddiaları ise yanlıştır. Bunu doğrulayan olay, kendini çok geliştiren Kıvanç Tatlıtuğ'dur.”
Bir filmin veya televizyon dizisinin başarılı olması için ortaya koydukları hikâye”nin çok iyi olması gerektiğinin altını çizen Mekin, şöyle konuştu:
Hikaye son derece önemli. Örneğin, benim de rol aldığım ‘SELVİ BOYLUM, AL YAZMALIM' filminin bugünlerde bile zevkle izlenmesinin en büyük özelliği sağlam bir hikayesinin bulunması ve herkese hitap etmesidir. Tabii, bu filmi, yönetmeni Atıf Yılmaz'ın da çok iyi çekmesinin, dil ve anlatımının abartıdan uzak, çok sade ve etkileyici olmasının da rolü büyüktür. Bu arada bugüne dek çekilen Atatürk filmlerini de beğenmiyorum. Gerçekçi ve etkileyici bir Atatürk filmi çekmek için büyük bütçelere gereksinim vardır.”
TV DİZİLERİNDE ROMANIN İSMİNDEN BAŞKA BİR ŞEY YOK
Bugün, televizyonda, birçok ünlü romanın ismi kullanılarak diziler yapıldığına dikkati çeken Mekin, şöyle konuştu:              
Benim de rol aldığım ‘Bugünün Saraylısı' isimli film yıllar önce çekildiğinde, Refik Halit Karay'ın romanının içeriğine aynen uyulmuştu. Bir de bugün, televizyonda oynatılan ‘Bugünün Saraylısı' dizisine bakın! Romanla ilgisi yok. Sadece romanın ismi kullanılmış. İlgisiz konular işlenmiş. İsmini ve konunun küçük bir bölümünü alıp, oradan başka şeyler yapmışlar. ‘Selvi Boylum, Al Yazmalım' dizisini de öyle yaptılar, tutmadı. Eski dönemlerde romanlar, filmlere bire bir uygulanıyordu. Yani neyse o yapılıyor ve başarılı oluyordu. Şimdi televizyon dizilerinde her şey çığırından çıktı. Her hafta konu değişiyor. Bu uygulama doğru değildir. Tamam, dizi yapılsın. Buna karşı değilim ama romanın içeriğini tümüyle değiştirip, sadece ismini kullanmak çok yanlış. Madem ki, romanın aslına bağlı kalmıyorsun, öyleyse neden romanın ismini, dizinin ismi olarak kullanıyorsun? Rol aldığım ‘Selvi Boylum, Al Yazmalım'ın yanı sıra ‘Bugünün Saraylısı'nı, ‘Aşk-ı Memnu'yu, ‘Yaprak Dökümü'nü de çok iyi biliyorum. ‘Yaprak Dökümü' filminde de oynamıştım. Bunları hepsi romanların aslına bağlı kalınarak yapılmıştı. Bir de bugün, televizyonlarda dizi olarak oynayan ‘Yaprak Dökümü', ‘Aşk-ı Memnu'ya bakın, ne demek istediğimi anlarsınız.”
Oyuncu Ahmet Mekin, bugüne kadar oynamak istediği hiçbir rol kalmadığını belirtip, anılarını yazmayı düşünmediğini vurgularken, Tabii ki yaşam, inişli-çıkışlı olaylarla dolu. Anılarımı yazdığım takdirde bazı kişilerin kırılacağı veya darılacağı düşüncesiyle anılarımı yazmaya hiç niyetim yok” diye konuştu.
Mekin, 1980 yılında bu yana yaşadığı Erdek'e bağlı Ocaklar Mahallesi'nde(eski belde) sağlık ve zindelik bulduğunu sözlerine ekledi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli